top of page
Yazarın fotoğrafıFerhat Ayhan

İş Arama İzni Hakkı

Çalıştığınız iş yerinden çıkarıldınız diyelim. Size dediler ki Ayşe Hanım Ali Bey şu kadar gün daha çalışın sonra yollarımızı ayırıyoruz. Bu durumda da siz de iş arama izni hakkınızı işyerine bırakmayın.
İş Kanunu’na göre bir iş yerinde işçi veya işveren belirsiz süreli iş sözleşmesini sonlandırmadan önce karşı tarafı bilgilendirmekle yükümlüdür. Yani diyelim ki işçi haklı nedeni olmadan işten ayrılacak ya da patron işçiyi haklı nedeni olmadan işten çıkaracak bu durumun bir süre öncesinde karşı tarafa bildirilmesi gerekiyor.
Bu sürelerin kaç gün olduğu kanunda belirtilmiştir. Bu süreler şöyledir: 

Çalışma süresi:

  • 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 2 hafta

  • 6 ay – 1,5 yıl işçi için ihbar süresi 4 hafta

  • 1,5 yıl – 3 yıl işçi için ihbar süresi 6 hafta

  • 3 yıldan fazla olan işçi için ihbar süresi 8 hafta


Bu sürelere ihbar süresi denilmektedir. İşçi veya işveren tarafından iş sözleşmesi feshedildiğinde ihbar süresi içinde çalıştığı her gün için işçiye en az 2 saat iş araması için izin verilmelidir. İşçi isterse çalıştığı günlerde bu hakkını günlük olarak kullanabileceği gibi, isterse hemen kullanmayıp istediği zaman bu süreleri toplu olarak da kullanabilir. İşçiye bu 2 saatlik izinler verilmezse de işçi bu izinlerin ücretini talep edebilir.
1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sigorta prim ve ödeneklerinin tespiti dava dilekçesi

ANKARA NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE DAVACI                               :  Adı ve Soyadı-(T.C. Kimlik No)-Adres VEKİLİ                       ...

YARALAMA SAVUNMA DİLEKÇESİ

ANKARA 16. ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE DOSYA NO :2024/X SANIK : X X (TCKN:X) Adresi : X SANIK MÜDAFİİ : AV....

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page